خلاصه‌ای از استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲- ۷۱۷۱ تحت عنوان:

اثر بر کیفیت آب: بو و طعم

۱. هدف و دامنه کاربرد استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲- ۷۱۷۱:

هدف از تدوین این استاندارد ارائه روشی برای ارزیابی قابلیت یک محصول در ایجاد بو یا طعم در آب مورد مصرف انسان است که بیشتر برای محصولات غیرفلزی که با آب آشامیدنی در تماس است، کاربرد دارد.) شیلنگ‌های چندلایه و انعطاف‌پذیر تقویت‌شده یا تقویت نشده، لوله‌ها و تیوب‌های کامپوزیتی، شیلنگ‌های انتقال آب به‌منظور آماده‌سازی غذا و نوشیدنی‌ها(

۲. اصول آزمون استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲- ۷۱۷۱:

طول مشخصی از نمونه مورد آزمایش به مدت ۲۴ ساعت از آب آزمون پر می‌گردد. آب آزمون باید عاری از هرگونه طعم و بو باشد. بعد از مدت موردنظر، این آب رقیق‌شده و آب مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌گیرد. سپس همان نمونه، بر اساس نتایج آزمون، برای 6 دوره استخراج متوالی دیگر در آب آزمون فروبرده می‏شود که این مراحل شامل یک دورهh  72 و یکh  24، با آب تازه آزمون برای هر دوره است.

۳. اصطلاحات و تعاریف استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲- ۷۱۷۱:

۱- افراد آزمایش‌کننده: شامل افرادی که در مقابل بوها و طعم‌های آب در تماس با مواد غیرفلزی حساس باشند.

۲- آستانه رقت طعم: شامل رقتی از نمونه که در آن طعم در مقایسه با نمونه رقیق‌تر قابل‌تشخیص است.

۳- بو: مشخصه ارگانولپتیکی که با استشمام مواد فرار خاص به‌وسیله اندام بویایی درک می‌شود.

۴- طعم: احساس ترکیبی ناشی از احساسات سه‌گانه، بویایی، چشایی در حین عمل چشیدن درک می‌شود.

۴. مواد و یا واکنشگرهای استفاده‌شده در استاندارد ملی ایران به شماره  ۲-۲- ۷۱۷۱:

۱- آب باید دارای کیفیت آب آشامیدنی باشد و از شبکه آب‌رسانی تهیه گردد.

۲- آب آزمون بدون کلر: غلظت کلر باقیمانده در آب اندازه‌گیری شده و برای اطمینان از اینکه غلظت کلر باقیمانده کمتر از 05/0 میلی‌گرم بر لیتر باشد. به آن محلول سدیم تیوسولفات اضافه می‌گردد.

۳- آب آزمون کلرزنی شده

۴- محلول سدیم تیوسولفات

۵- محلول سدیم هیپو کلریت

۶- آب مقطر

اثر بر کیفیت آب

۵. روش آزمون ارائه‌شده در استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲- ۷۱۷۱:

اولین استخراج: در روز شروع آزمون نمونه را به مدت ده دقیقه در آب جاری قرار داده و سپس با آب آزمون بدون کلر آبکشی می‌کنند. هر یک از نمونه‌ها را در ظروف جداگانه قرار داده و تا خط نشان کالیبراسیون آب آزمون بدون کلر اضافه کرده ظروف را به‌دوراز نور داخل انکوباتور به مدت 24 ساعت نگهداری می‌کنند. بو و طعم توسط افراد آزمایش‌کننده بررسی می‌شود.

دومین استخراج: در مرحله دوم آب داخل نمونه و بلانک خالی‌شده و با آب آزمون بدون کلر پرشده و برای ۲۴ ساعت دوم نگهداری می‌شود.

استخراج‌های بیشتر: عملیات انجام‌شده برای پنج دوره متوالی ۷۲ ساعته تکرار می‌شود و آخرین محصول استخراج‌شده آزمون می‌گردد.

۶. صحه‌گذاری آزمون ارائه‌شده در استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲- ۷۱۷۱:

اگر در اولین رقت بلانک، طعمی توسط افراد آزمایش‌کننده شناسایی شود، احتمال آلودگی وجود دارد که باعث بی‌اعتباری آزمون می‌گردد و بعد از حذف  آلودگی احتمالی باید آزمون تکرار شود.

۷. بیان نتایج آزمون ارائه‌شده در استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲- ۷۱۷۱:

نتایج آزمون باید توسط افراد آزمایش‌کننده برحسب عبارات توصیفی از بو طعم و رقت آستانه طعم بیان شود.

تعیین اصالت نشان استاندارد

اعتبار نشان استاندارد کالا، از طریق ارسال کد ده‌رقمی زیر آن به سامانه پیامکی 10001517 قابل‌ردیابی است. در صورت نیاز به اعلام شکایت از کالای فاقد کیفیت دارای نشان استاندارد می‌توانید به سایت سازمان ملی استاندارد ایران به آدرس: www.isiri.gov.ir مراجعه نمایید و یا با تلفن گویای 1517 تماس گرفته و شکایت خود را ثبت نمایید. امکان دسترسی به متن کامل این استاندارد نیز از طریق همین وبگاه در بخش استانداردهای ملی میسر می‌باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *